Jedlá hlína

Když jsme s dětmi přišli zase jednou zabahnění od hlavy až k patě a venku v tom lednu zpívali ptáčkové, jako by bylo jaro, vzpomněla jsem si na jeden originální recept, který jsem kdysi dávno někde zahlédla. Byl to vlastně takový vtipný designový dárek pro vyznavače zdravé výživy. A tak jsem si řekla, že když je to bláto kolem dokola, mohli bychom ho i sníst, no ne?! Trochu té bláznivé kulinářské zábavy jako překvapení pro ostatní stojí v tom hnusném lednu za to!
V Japonsku považují jedlou hlínu za delikatesu, tam se ale opravdu jí kaolín a upravená hlína dolovaná z velké hloubky. Děkuji, ale přece jen si dáme radši spíš něco, co jako hlína jen vypadá…
 děti v blátě
Budeme potřebovat:
čistý květináč nebo misku
celozrnný chléb
slané máslové sušenky
ovesné vločky
cibule
černé olivy
oříšky strouhané
olivový olej
 
žervé
pažitka
obilné klíčky
mrkev, chřest, ředkvička
sůl
 květináč se srdcem
Celozrnný chléb nejdříve trochu opečte nasucho v troubě a rozmixujte. Slané sušenky rozdrťte. Ovesné vločky opražte na pánvi. Na pánvi osmažte cibulku do hněda.  Olivy nakrájejte najemno.
Přidejte nastrouhané ořechy, třeba vlašské. Promíchejte v míse s troškou olivového oleje tak, aby výsledná „hmota“ svou hrudkovitou strukturou připomínala hlínu.
 
V misce vyšlehejte žervé se solí a s česnekem a pažitkou a nadrobno pokrájenými obilnými klíčky.
Tuto pomazánku dejte na dno květináče nebo misky, na to nahrňte jedlou hlínu a do hlíny zapíchněte chřest, mrkev nebo ředkvičku. Chřest a mrkev můžete krátce orestovat na másle.
 
Ještě existuje sladká varianta:
Rozmixované ořechy a ovesné vločky smícháte s kakaem a krupicovým cukrem, polijete rozpuštěným máslem tak, aby výsledná směs měla sypkou konzistenci. Dáte ji na plech vyložený pečícím papírem a na 10 minut pečete v troubě při 150°C.
Mezitím si připravíte ovocný krém. Například rozmačkané borůvky nebo jahody (rozmražené), utřete je s tvarohem a medem.
Na dno kelímku nebo květináčku navrstvíte krém a na to vychladlou jedlou hlínu. Ozdobte třeba kytičkou nebo lístky máty či meduňky, pokud je v lednu někde seženete.